فرانسه در آتش - نظامیان در جنوب مستقر شدند
عصر جمعه 25 تیرماه وقتی پلیس شهر گرونوبل فرانسه آن جوان مسلمان 27 ساله و بیگناه را به قتل رساند، شاید در راستای یک عادت همیشگی بود؛ اما ظاهرا این بار صبر مردم مسلمان شهر گرونوبل لبریز شد و قضیه را به یک بحران سیاسی-اجتماعی برای دولت پاریس تبدیل کرد.
قتل جوان مسلمان در حالی اتفاق افتاد که 12 روز پیش از آن، «فرانسوا فیون» نخست وزیر فرانسه در اقدامی نادر صریحا به وجود تبعیض نژادی علیه مسلمانان این کشور اذعان کرد و همین امر بود که باعث شد خشم مسلمانان و البته آزادگانی از سایر مذاهب دوچندان شده و خیابان های جنوب فرانسه صحنه درگیری نیروهای امنیتی و مردم شود.
روز نخست درگیری ها با آتش گرفتن 65 خودرو و دستگیری ده ها معترض همراه بود و با بی توجهی دولت پاریس به خواسته های مردم درباره بررسی ماجرا و محاکمه عوامل«جنایت عصر جمعه»، اعتراضات ادامه یافت و به روزهای بعد کشیده شد.
حضور «بریک هارتیفاکس» وزیر کشور فرانسه در گرونوبل و اعلام اینکه «می خواهیم به هر وسیله ممکن اوضاع را آرام کنیم» با به آتش کشیده شدن 15 خودروی دیگر در خیابان های این شهر پاسخ داده شد.
آخرین گزارش ها حاکی است دولت پاریس دو گردان زرهی در گرونوبل مستقر کرده و با برقراری یک حکومت نظامی اعلام نشده، تلاش می کند اوضاع را کنترل کند.
ریشه های جنایت
موضوع نژاد پرستی در فرانسه و حمایت دولت این کشور از جنایات نیروهای امنیتی و شهروندان نژادپرست علیه مسلمانان سال ها مورد بحث بوده است. آخرین آمارهای رسمی حاکی است میزان نژاد پرستی و اسلام ستیزی در فرانسه به طور فزاینده ای در حال رشد بوده و به عنوان مثال یک نفر از هر 10 فرانسوی نژادپرست بودن خود و داشتن دیدگاه های تعصب آمیز را نسبت به گروه های اقلیت دینی و نژادی تصدیق کرده است.
آنگونه که از شواهد موجود بر می آید، دولت «نیکلا سارکوزی» با سیاست های نفاق آمیز از یک سو نژادپرستی را ترویج کرده و از سوی دیگر برای جلوگیری از اعتراض مسلمانان به این امر، توافق های صوری با آنها امضا می کند. آخرین مورد از این توافقنامه های صوری امضای یک قرارداد میان پاریس و «شورای آئین اسلام» فرانسه در اواخر خرداد ماه است که دولت فرانسه طی آن متعهد شد روند اقدامات وتهدیدات ضد مسلمانان در این کشور را قبل از وقوع ردیابی و خنثی کند. اما فقط چند روز از این ماجرا می گذشت که اطلاعیه های تهدید آمیزی علیه مسلمانان بر در و دیوار خانه های پاریس آویخته شد. در این اطلاعیه مسلمانان به دلیل استفاده نکردن از مشروبات الکلی مورد حمله قرار گرفتند و نژادپرستان مدعی شدند این کار موجب شده که مردم پاریس از مشروبات الکلی متنفر شوند و احساس ناخوشایندی داشته باشند!
بی توجهی دولت پاریس به این دست تهدیدات و وقوع جنایاتی چون قتل جوان 27 ساله که مستقیما و به شکل سازماندهی شده ای از سوی نیروهای دولتی رخ داد، نقش کاخ الیزه را در اسلام ستیزی و مسلمان کشی در فرانسه برجسته تر می کند. دولت پاریس پیشتر نشان داده که علی رغم ادعاهای پلورالیستی، تحمل اسلام را ندارد؛ چند سال پیش یک امام جمعه در شهری در اطراف لیون فقط به دلیل اینکه اظهار نظر کرده بود «ما می خواهیم قوانین اسلام درباره ما جاری شود»، از فرانسه اخراج شد. آخرین اقدام هدفمند کاخ الیزه تصویب قانونی است که به موجب آن زنان مسلمان حق استفاده از روبند را نخواهند داشت. گفتنی است سایر مذاهب آزادند از نمادهای مذهبی خود استفاده کنند.
ریشه بسیاری از رفتارهایی که امروز علیه مسلمانان در فرانسه صورت می گیرد در بستری از چند دهه جنگ نرم علیه گرایش ها و رویکردهای اسلامی و تبلیغات مستقیم، غیرمستقیم و کاملا حساب شده رسانه های این کشور قابل بررسی است. به ندرت می توان میز گرد، گفت و گو، فیلم و مقاله ای را در رسانه های فرانسه درباره مسلمانان یافت که عاری از سیاه نمایی باشد. این جریان تبلیغی هدایت شده، نمایی غیر واقعی و زننده از اسلام و مسلمانی را ارائه می کند، و چون عرصه های رسانه ای فرانسه معمولا از حضور کارشناسان اسلامی خالی است، به شکل یکجانبه ای ذهن مخاطب را به بازی می گیرد. بی تردید این جریان در افزایش میزان اسلام ستیزی در فرانسه بی تاثیر نبوده است.
به هر صورت آنچه در این میان اهمیت دارد نقش بارز دولت فرانسه در جنایت اخیر پلیس شهر گرونوبل است؛ هم اکنون دولت سارکوزی می خواهد از طریق برخورد نظامی با یک خواسته انسانی، روند سابق خود را پیش گرفته و از پاسخگویی فرار کند. روزنامه فرانسوی لوپوئن نیز در واکنش به رویدادهای اخیر گرونوبل نوشت: نیکلاسارکوزی در تامین امنیت مردم ناتوان است.